Suomen ensimmäiset presidentit – näin he johtivat nuorta Suomea kohti menestystä

Suomen ensimmäiset presidentit – näin he johtivat nuorta Suomea kohti menestystä

Viimeisen lähes 100 vuoden aikana maatamme on ehtinyt johtaa kaikkiaan 12 presidenttiä. He johtivat maatamme kukin omalla tavallaan ja erilaisissa tilanteissa. Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kynnyksellä on aika pysähtyä muistelemaan heidän arvokasta työtään yhteisen isänmaamme hyväksi.

Kaarlo Juho Ståhlberg (virassa 1919-1925) oli itsenäisen Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti. Hän oli uranuurtaja, sillä hän joutui määrittelemään miten presidentin tulee toimia ja käyttää valtaansa. Ståhlberg vakiinnutti Suomeen uuden hallitusmuodon käyttöön, ja loi Suomesta modernin oikeusvaltion. Hän oli merkittävässä roolissa myös Suomen ensimmäistä perustuslakia kirjoitettaessa. Heti vuonna 1919 hän aloitti suomalaisille tutun perinteen – itsenäisyyspäivän vastaanoton.

Lauri Kristian Relander (virassa 1925–1931) oli ensimmäinen valitsijamiesvaalilla valittu presidentti. Ennen presidenttikauttaan Relander toimi Viipurin läänin maaherrana. Presidentti Relander teki presidenttikaudellaan arvokasta työtä luomalla hyviä suhteita ulkomaihin. Hänen vierailunsa naapurimaihin herättivät paljon huomiota niin koti- kuin kohdemaissakin. Pidettyä presidenttiä alettiinkin kansan keskuudessa kutsua yleisesti lempinimellä ”Reissu-Lassi”.

Pehr Evind Svinhufvudilla (virassa 1931–1937) oli merkittävä rooli Suomen politiikassa jo ennen presidenttikauttaan. Hän johti Suomen itsenäisyysjulistuksen antanutta itsenäisyyssenaattia, eli itsenäisen Suomen ensimmäistä hallitusta. Presidenttikaudellaan hän oli nujertamassa radikaaliksi muuttunutta Lapuan liikettä ja säätämässä kommunisminvastaisia lakeja. Svinhufvud toimi myös aktiivisesti pohjoismaisen yhteistyön vahvistajana ulkopolitiikassa, ja hänen ollessa presidenttinä solmittiin mm, hyökkäämättömyyssopimus Neuvostoliiton kanssa. Kansan keskuudessa Svinhufvud sai lisänimen ”Ukko-Pekka”.

Kyösti Kallion (virassa 1937–1940) presidenttikaudella Suomessa elettiin dramaattisia aikoja. Talvisota alkoi vuonna 1939, ja Kallion ansioksi voidaan lukea tuolloin näkyvä esiintyminen epäoikeudenmukaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen pienen Suomen puolustajana maailmalla. Hänestä tulikin kansainvälisessä lehdistössä arvostettu hahmo kansainvälisessä lehdistössä. Kyösti Kalliolla oli myös tärkeä rooli kansan yhdistäjänä edistämällä tasa-arvoa kansan kerrosten välillä.

Maamme presidenttien kunniaksi tullaan julkaisemaan kahdeksan juhlarahaa vuosien 2016-2017 aikana. Vuonna 2016 ilmestyvät K.J. Ståhlberg, L.K. Relander, P.E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio -juhlarahat.

Tutustu Suomen presidentit -sarjan avaavaan K.J. Ståhlberg –juhlarahaan alla.

Lähteet:
Uusia juhlarahoja ja rahakirjeitä – Suomen tasavallan presidentit. 
Raha & Historia – erikoislehti keräilijöille, Suomen Moneta 2016.
Ståhlberg, Kaarlo Juho (1865-1952) – Markku Tyynilä, 
Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/626
Relander, Lauri Kristian (1883 - 1942)  Jukka-Pekka Pietiäinen, 
Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/628/
Svinhufvud, Pehr Evind (1861 - 1944)  Martti Häikiö, 
Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/501/
Kallio, Kyösti (1873 - 1940)  Kari Hokkanen, 
Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/629/

Presidentti K. J. Ståhlberg rahakuoressa

Suomen presidentit -rahakirjekokoelma

Itsenäisen Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg rahakuoressa

Presidentti K. J. Ståhlberg rahakuoressa

Suomen presidentit -rahakirjekokoelma


  • Suomen Rahapajan lyömä K. J. Ståhlberg -juhlaraha (nimellisarvo 5 euroa)

  • Aito ja alkuperäinen suomalainen käyttöraha presidentin valtakaudelta – viimeistelty aidolla 24 karaatin kultauksella!

  • Alkuperäinen postimerkki vuodelta 1945

  • Juhlallinen leima, jossa rahan julkaisupäivämäärä 3.5.2016.

  • Yksilöllinen numerointi!