65 vuotta olympiarahoja – Suomi löi maailman ensimmäiset modernit olympiarahat 1951

65 vuotta olympiarahoja – Suomi löi maailman ensimmäiset modernit olympiarahat 1951

Brasilian Rio de Janeirossa alkaa muutaman päivän kuluttua maailman suurin urheilutapahtuma, vuoden 2016 olympiakisat.

Kisojen yhteydessä on julkaistu virallisia Rio de Janeiro -olympiarahoja, jotka kunnioittavat pitkää olympiarahaperinnettä. Tämä perinne sai alkunsa 65 vuotta sitten, kun Suomi löi maailman ensimmäiset modernit olympiarahat.

”Harva suomalainen tietää, että maailman ensimmäiset modernit olympiarahat lyötiin Suomessa 1951 Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten kunniaksi. Siitä lähtien olympiarahoista on tullut merkittävä osa olympiakulttuuria”, Suomen Monetan markkinointijohtaja Outi Simström kertoo.

Virallisten olympiarahojen tuotoilla tuetaan kesäolympialaisten järjestelyjä. Suomessa myytyjen olympiarahojen myyntituotosta ohjataan tietty summa Suomen olympiakomitealle ja sitä kautta myös suomalaiselle huippu-urheilulle. Suomen olympiakomitealle maksettu summa on kiinni siitä, montako olympiarahaa Suomessa myydään.

”Sekä Suomessa että muualla maailmassa olympiarahat ovat suosittuja keräilykohteita”, Simström toteaa.

Brasilian keskuspankki on ennen Rion olympiakisoja julkaissut yhteensä 4 kultarahaa ja 17 hopearahaa. Kultarahojen lyöntimäärä on yhteensä 5 000 kappaletta kun taas hopearahoja lyödään 25 000 kappaletta. Jalometallin lisäksi Rio-aiheisia olympiarahoja lyödään myös perusmetalliin. Samlerhuset-konserniin kuuluva Suomen Moneta on Rion olympiarahojen virallinen jälleenmyyjä Suomessa.

Lehdistötiedote 2.8.2016