Suunnittelukilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat henkilöt ja ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset.
Suomen luonnon ja sen monimuotoisuuden turvaamisen kannalta keskeiset suojelukeinot löytyvät luonnonsuojelulaista, joten se muodostaa selkärangan luonnonkirjon suojelulle. Ensimmäinen luonnonsuojelulaki tuli voimaan vuonna 1923. Sen esitöistä ilmenevä kestävyystavoite oli aikaansa edellä ja se muodostaa keskeisen näkökulman tähän lähes 100 vuotta vanhaan lakiin.
Juhlarahat ovat keräilyesineitä, jotka välittävät suomalaiselle yhteiskunnalle ja valtiolle tärkeitä arvoja. Juhlarahojen aiheiden tulee pääsääntöisesti kattaa laajempia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, vaikka kyse olisikin yksittäisten henkilöiden, tapahtumien tai ilmiöiden muistamisesta. Suomessa on lyöty ja laskettu liikkeeseen juhlarahoja vuodesta 1951 lähtien, jolloin julkaistiin Helsingin olympiakisojen juhlaraha.
Vaikka juhlarahojen aiheet juontavat historiasta, juhlarahat ovat oman aikansa tuotteita. Teosten tulee olla tekijänsä itsenäisiä taideteoksia.
Suomen ensimmäinen luonnonsuojelulaki -juhlarahan suunnittelukilpailun osallistujilta toivotaan taiteellisia, aiheen- ja ajanmukaisia sekä toteutuskelpoisia kilpailuehdotuksia.
Kilpailussa noudatetaan tämän kilpailuohjelman suunnittelukilpailun sääntöjä, jotka pohjautuvat soveltuvin osin Suomen Taiteilijaseuran kuvataidekilpailujen sääntöihin.
Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot:
- I palkinto, toteutettava työ: 8 000 euroa
- II palkinto: 3 000 euroa
- III palkinto: 2 000 euroa
Palkintolautakunnan muodostavat seuraavat henkilöt:
Juhlarahalautakunta:
- Timo Huusko, intendentti, Ateneumin taidemuseo (pj)
- Juha Halonen, budjettineuvos, valtiovarainministeriö (varapj)
- Heli Snellman, toimistopäällikkö, Suomen Pankki
- Henrika Tandefelt, FT, dosentti, Helsingin yliopisto
- Pirjo Sanaksenaho, TkT, professori, Aalto-yliopisto
- Tuomas Sukselainen, VTT
sekä - Joonas Ahlava, TaM, kuvataiteilija, Suomen Taiteilijaseuran nimeämä edustaja
Palkintolautakunta käyttää juhlarahan toimittajan (rahan lyöjä) edustajaa tai erillistä asiantuntijaa rahan toteutettavuuden teknisenä asiantuntijana.
Kilpailuaika päättyy perjantaina 27.05.2022 klo 16:00, johon mennessä kilpailuehdotukset on toimitettava Ateneumin taidemuseoon Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.
Kilpailijoita pyydetään toimittamaan kilpailuehdotuksiaan Ateneumin taidemuseolle vasta toukokuun aikana. Kilpailuehdotuksia otetaan vastaan arkipäivisin klo 8:00-16:00. Kilpailu ratkeaa 30.06.2022 mennessä.
Lue kilpailuohjelma (PDF) Suomen Taiteilijaseuran verkkosivuilla »
Lisätietoja kilpailun käytännön asioista antaa kilpailusihteeri, Lene Wahlsten, lene.wahlsten@ateneum.fi, puh. 050-5150834
Kilpailuohjelmaa tai -ehdotuksia koskevia lisäkysymyksiä voi esittää kilpailun välityshenkilölle, Suomen Taiteilijaseuran kilpailuasiamies, Aura Lehtonen, aura.lehtonen@artists.fi, puh. 050-434 4280