Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Suomen 10 000 markan seteli

Aikoinaan kun jokin tuote oli kallis, sen sanottiin maksavan monta snellua. Snellulla viitattiin markan isänä tunnettuun Johan Vilhelm Snellmaniin. Snellman esiintyi parissakin eri setelissä, kuten ennätyksen tehneessä 10 000 markan rahassa!

Snellmanin komistama 10 000 markan seteli on nimellisarvoltaan koko Suomen markan historian suurin seteli. Jos omistit niitä tarpeeksi monta – tarkemmin sanottuna 100 kappaletta – olit miljonääri! Todellisuudessa vain harvalla oli tuolloin snellu lompakossaan.

Suuri seteli suurmiehelle

Snellmania pidetään Suomen markan isänä yhdessä Fabian Langenskiöldin kanssa. Snellmanin ansioluettelo onkin varsin vaikuttava: hän paransi suomen kielen asemaa, vaikutti markan käyttöönottoon ja arvon vakauttamiseen sekä toimi niin sanomalehtimiehenä, kirjailijana, valtiomiehenä kuin filosofinakin. Snellman esiintyi markka-aikaan eri seteleissä – hän oli myös ensimmäinen historiallinen henkilö, joka kuvattiin suomalaisseteliin.

Yksi tunnetuimpia Snellmanin muotokuvaa kantavia seteleitä on 10 000 markkaa, joka kuuluu muotoilija Tapio Wirkkalan suunnittelemaan vuoden 1955 setelisarjaan. Wirkkala päätyi seteleiden suunnittelijaksi kilpailun kautta, johon saivat osallistua kaikki Suomen kansalaisuuden omanneet taiteilijat. Wirkkala tunnetaan seteleiden lisäksi mm. Kanttarelli-maljakon ja Ultima Thule -lasiesineiden suunnittelijana. Moni on käyttänyt tietämättään Wirkkalan töitä, kuten hänen suunnittelemaansa sähkökatkaisinta. Wirkkalan sanotaankin muotoilleen Suomen.

Vain lyhyen aikaa käytetty – mutta ei unohdettu

Suomen markan arvo oli setelin julkaisuaikaan heikko, mistä johtuen nimellisarvoksi tuli ennätykselliset 10 000 markkaa. Sarjaan suunniteltiin myös 20 000 markan seteliä, joka olisi kuvannut Kalevalan koonnutta Elias Lönnrotia. Seteli jäi luonnostasolle, joten Snellmanin seteli pääsi tekemään historiaa.
Tähän Suomen ainoaan 10 000 markan seteliin on ikuistettu Snellmanin muotokuvan lisäksi Suomen leijonavaakuna sekä heikosti näkyvä reliefikuvio, joka sisältää maaseutuun viittaavat maamiehen, vaimon, lapsen, hevosen ja lehmän.

Vuonna 1963 toteutettu rahauudistus muutti vanhan markan penniksi ja vei vain muutaman vuoden ajan käytössä olleen 10 000 markan setelin historiaan. Tätä poikkeuksellista rahaa ei kuitenkaan ole unohdettu – se on hyväkuntoisena suosittu keräilykappale, minkä lisäksi se on ollut aiheena esimerkiksi Arabian mukissa!

Seuraa meitä

Facebook Instagram YouTube